Lene Kjær - Systemisk og Narrativ psykoterapeut

Hjerneforskning

Hjerneforskningen har taget syvmileskridt de seneste 20 år. Også indenfor psykologien eller det vi kalder den interpersonelle 

tårnetneurobiologi. Hjerneforskere har fundet ud af, at mentale evner som tænkning, følelser og empatisk kontakt har deres udspring i integrationen af bestemte kredsløb i hjernen.

Når du er stresset eller presset bliver du ufleksibel og arbejder på lav modus. Du oversvømmes af følelser som frygt, sorg, raseri. Der kommer automatiske reaktioner i stedet for reflekterede svar. Selvrefleksion, afstemning og mentalisering er ikke mulig.

Heldigvis kan man træne at integrere den del af hjernen, der er i stand til at inddrage sindets rationelle, refleksive tankeprocesser, - også selvom følelsesgryden koger! Ved integration af den rationelle del af hjernen, kan man overveje sine handlinger og ikke mindst konsekvensen af sine handlinger. Man kan træffe fleksible valg, der støtter ens værdier, frem for at reagere automatisk, hvor man er knap så velovervejet i sine reaktioner og svar.

Ved at træne integrationen af hjernens rationelle del, nemlig frontallappen, opstår der et mere velovervejet reaktionsmønster og dermed mulighed for en anerkendende dialog.

Når du er i et terapi forløb hos mig, vil du automatisk komme til at træne dine refleksive tankeprocesser. Igennem forløbet vil du også selv blive bevidst om, hvordan du kan integrere den del af hjernen, der får dig til at overveje og reflektere, fordi du vil opleve og erfare, at din adfærd og din kommunikation bliver mere rummelig og empatisk.

Du vil altså med tiden kunne forstå dine handlinger og adfærd, men du vil også kunne ændre den adfærd, der af og til forhindrer dig i at være det menneske, du gerne vil være.

I parterapi, hvor det er af største betydning at kunne lytte til hinanden, bruger jeg redskabet “spejling”, fordi det giver parrene en mulighed for at lytte til hinanden uden at tolke og gå i forsvar. Man har brug for at blive lyttet til neutralt, altså uden at blive dømt og vurderet. Man har brug for den andens forståelse og anerkendelse. Man har brug for den andens respekt.
Når man i sit parforhold, føler sig presset og utilstrækkelig, er det svært at lytte på en anerkendende måde. Man er bange for at blive svigtet, man er bange for ikke at blive elsket. Når frygten overtager hjernen, lytter man med frygtens selektive ører. Frygtens ører hører det, der kan bekræfte det man frygter, og man kan derfor ikke høre sin partners budskab.

Spejling (at gentage den andens ord) sætter gang i hjernens spejlneuroner. Hjernen får ro og bliver stimuleret til at være empatisk og omsorgsfuld og dermed reflekterende. Derfor er spejlingsteknikken god til parterapi.
Man kan nu være opmærksom på partneren og lytte neutralt. Også selvom man selv får besøg af frygten. Man bliver således i stand til at rumme sin partners ord med empati, samtidig med at man rummer sine egne reaktioner som frygt eller vrede. Dette kaldes også for responsfleksibilitet.
Når man kan lytte med responsfleksibilitet, bliver man mere empatisk, indfølende og anerkendende. Partneren, der nu føler sig lyttet til og anerkendt, kan bedre rumme sine egne reaktioner og sin partners reaktioner. På den måde starter en bedre kommunikation mellem partnerne, og parret vil fremover kunne håndtere reaktioner som frygt og vrede.