Lene Kjær - Systemisk og Narrativ psykoterapeut
empty.png

Eksempel med Hanne og energiforvaltning

Hanne, 45 år, går pludselig ned med stress. Hun elsker sit arbejde, men hun har over lang tid ikke følt tilpas i og tilfreds med ledelsen og virksomhedens arbejdsmiljø. Lægen siger stressreaktion pga lang belastningsreaktion. Hanne snakker med lægen og med psykologen gennem flere år. De aftaler forskellige tiltag, som hun prøver af, blandt andet at dyrke motion, men må give op. Hun prøver at starte på arbejde igen, men må give op, og undersøger muligheder for ny uddannelse, men orker det ikke rigtig. Hanne får det ikke bedre. Det går tværtimod ned ad bakke, og hun overkommer mindre og mindre. Hanne er generet af støj, lys og flere mennesker omkring hende på en gang, som trætter hendes hjerne. Hun trækker sig derfor mere og mere fra familie og venner, og takker nej til invitationer. Hanne nærmer sig en depression og søger hjælp.
Vi taler om Hannes ændrede livssituation. Vi taler om det, hun kan i dag. Vi taler også om det, hun har mistet. Det liv hun ikke er i stand til at leve længere. Hanne er tydeligvis i sorg. Vi arbejder i første omgang med sorg og  at acceptere de ændrede livsvilkår. Sorg og at accept tager tid.
Vores næste skridt er at blive klogere på, hvad Hanne er i stand til uden at belaste sit nervesystem for meget. Hanne skal lære at forvalte den energi, hun nu har til rådighed. Hanne vælger at gå ture og lave havearbejde og små projekter i huset, fordi det gør hende glad. Hun erfarer efter et stykke tid, at hun gang på gang bliver overbelastet af de ting, hun tager fat på. Hun mærker ikke, hvornår hjernens kapacitet slipper op. Hun bliver svimmel, får kvalme og hovedpine. Hjernen bliver træt.
Vi undersøger, hvad det er, der gør, at Hanne ikke kan mærke sine grænser. Barndommen gemmer på fortællinger om en far, der var utilregnelig og psykisk voldelig. Hanne lærer tidligt i livet at være på vagt overfor faren. Hun lærer at please ham, fordi det er hendes måde at overleve på. Til gengæld mister hun evnen til at mærke sine egne grænser. Hanne ser flere paralleller til sit liv, både som ung og voksen, hvor hun heller ikke mærker sine grænser.
Vi fortsætter med at arbejde med energiforvaltning, men nu har vi stor fokus på, at Hanne mærker sine træthedstegn. Vi bruger mindfulness teknikker, der øger Hannes opmærksomhed på sin krop. Hanne laver skemaer for ugens dage med små projekter af 30 minutters varighed og 30 minutters pause. Humøret bliver bedre, og hun øver sig i at skrue op og ned for aktiviteter alt efter dagsformen. Ind imellem kommer hjernetrætheden, og fortæller Hanne, at hun har belastet sig selv for meget. Hanne opnår en bevidsthed om hendes kapacitet, og forstår bedre sammenhængen mellem opvækst og det at mærke sin kapacitet og sine grænser. Hanne er efter flere år med samtaleterapi og træning af energiforvaltning, blevet klar til at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Hun er bevilget fleksjob, og arbejder nu med det, hun er uddannet til, men med andre opgaver end tidligere og med et lavere timeantal. Hanne har det godt i dag.